Psilocybine: /3-(2-Dimethylaminoethyl)-1H-indol-4-yl/diwaterstoffosfaat
C12H17N2O4P
Psilocybine truffles zijn schimmels die de psychoactieve stof psilocybine bevatten, een natuurlijk voorkomende psychedelische stof die krachtige hallucinaties en mystieke ervaringen kan produceren, samen met andere effecten. Truffles zijn het ondergrondse overlevingsmechanisme van de Psilocybine houdende paddenstoelen. Meer dan 180 soorten paddestoelen bevatten psilocybine of de afgeleide psilocine, en de schimmels hebben een lange geschiedenis van gebruik in Meso-Amerikaanse spirituele en religieuze rituelen. Ze zijn ook een van de meest populaire en meest gebruikte psychedelica in de VS en Europa.
Psilocybine paddestoelen zijn echter meer dan alleen een drug en een sacrament. Ze worden gebruikt in therapeutische settings om een verscheidenheid aan kwalen en aandoeningen te behandelen, waaronder clusterhoofdpijn, obsessieve compulsieve stoornissen, angst, depressie, posttraumatische stressstoornis en verslaving, en een recente heropleving van het onderzoek naar de therapeutische effecten van psilocybine laat veelbelovende resultaten zien.
Hoewel psilocybine paddestoelen zijn gedecriminaliseerd in drie Noord-Amerikaanse steden (zie “Legaliteit” voor details), zijn ze nog steeds illegaal op federaal niveau en worden ze gecategoriseerd als een Schedule I gecontroleerde substantie in de VS. Recentelijk hebben de Food and Drug Administration (FDA) en de Drug Enforcement Agency (DEA) echter verschillende kleine, zeer gecontroleerde menselijke studies toegestaan over hun potentieel voor gebruik in medische en psychiatrische omgevingen.
De FDA heeft psilocybine ook aangewezen als een “doorbraaktherapie” voor depressie, die het proces van de ontwikkeling en herziening van psilocybine medicijnen zou kunnen versnellen.
Farmacologie
Psilocybine is het actieve psychedelische ingrediënt in psychedelische paddestoelen. De drempelwaarde om de effecten van gedroogde paddenstoelen te voelen ligt meestal in het 0,2-0,5g bereik, hoewel dit per persoon verschilt. Een matige dosis in het 1-2,5g bereik, oraal ingenomen, geeft meestal effecten die drie tot zes uur duren. Psilocybine is ongeveer 100 keer minder krachtig dan LSD en 10 keer minder krachtig dan mescaline.
Wanneer je psilocybine neemt, metaboliseert je lichaam de stof tot psilocine, die beide de psychedelische effecten produceren. Psilocybine en psilocine hebben vooral een wisselwerking met serotonine receptoren in de hersenen en hebben een bijzonder hoge affiniteit voor de 5-HT (serotonine) 2A subtype receptoren. Bij knaagdieren heeft psilocybine een sterke interactie aangetoond met receptoren in de hubregio’s van de hersenen die zintuiglijke ervaringen integreren. Dit zou effecten zoals synesthesie – de ervaring van het mengen van zintuiglijke modaliteiten, zoals het horen van kleuren of het proeven van geluiden – en veranderde zintuiglijke ervaringen kunnen verklaren.