Faculty of Medicine, Department of Brain Sciences
The Edmond J Safra Chair in Neuropsychopharmacology
https://www.imperial.ac.uk/people/d.nutt

David Nutt is momenteel de Edmond J. Safra hoogleraar Neuropsychofarmacologie en directeur van de afdeling Neuropsychofarmacologie van de afdeling Hersenwetenschappen.
Na 11+ toegang tot de Bristol Grammar School kreeg David een Open Scholarship voor Downing College Cambridge en voltooide hij zijn medische opleiding in Guy’s Hospital in Londen, waar hij verder ging in de neurologie tot MRCP. Na het afronden van zijn psychiatrische opleiding in Oxford ging hij daar verder als docent en later als Wellcome Senior Fellow in de psychiatrie. Vervolgens bracht hij twee jaar door als hoofd van de afdeling Klinische Wetenschappen in het National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism in de NIH, Bethesda, USA. Bij zijn terugkeer naar Engeland in 1988 richtte hij de Psychofarmacologie-eenheid in Bristol University op, een interdisciplinaire onderzoeksgroep die de afdelingen Psychiatrie en Farmacologie omvatte, voordat hij in december 2008 naar het Imperial College in Londen verhuisde, waar hij een soortgelijke groep leidt met een bijzondere focus op beeldvorming van de hersenen, in het bijzonder PET.
David is momenteel voorzitter van DrugScience (formeel het Independent Scientific Committee on Drugs (ISCD) en voorzitter van de European Brain Council. Voorheen was hij voorzitter van het European College of Neuropsychopharmacology (ECNP), de British Neuroscience Association (BNA) en de British Association of Psychopharmacology (BAP). Daarnaast is hij Fellow van de Royal Colleges of Physicians en van Psychiatrists en Fellow van de Academy of Medical Sciences. Hij is ook de Britse Directeur van het European Certificate and Masters in Affective Disorders Courses en een lid van het International Centre for Science in Drug Policy. Hij is al meer dan twee decennia redacteur van de Journal of Psychopharmacology en treedt op als de psychiatrische drugsadviseur van de Britse National Formulary. Hij heeft meer dan 400 originele onderzoekspapers gepubliceerd, een vergelijkbaar aantal recensies en boekhoofdstukken, acht overheidsrapporten over drugs en 27 boeken.
Voorheen was hij lid en vervolgens voorzitter van de Adviescommissie voor Misbruik van Drugs (ACMD – 1998-2009), lid van het HEFCE/NHS Senior Lecturer Selection Panel en van de MRC Neurowetenschappelijke Raad. Andere eerdere nationale bijdragen waren onder meer het optreden als medisch deskundige bij het onafhankelijk onderzoek naar het misbruik van geneesmiddelen (Runciman-rapport 2000) en het lidmaatschap van de Commissie voor de Veiligheid van Geneesmiddelen, de Commissie voor NHS-geneesmiddelen en de Adviesraad van het Ministerie van Defensie Wetenschap. Hij was de klinisch wetenschappelijke leider van het 2004/5 Britse Government Foresight-initiatief “Brain science, addiction and drugs” dat een visie voor 25 jaar op dit gebied van wetenschap en overheidsbeleid heeft opgeleverd.
David zendt op grote schaal uit aan het grote publiek, zowel op radio als televisie, met inbegrip van BBC-wetenschappelijke en publieke programma’s over therapeutische en illegale drugs, hun schade en hun classificatie. Hij geeft ook op grote schaal lezingen aan het publiek en aan de wetenschappelijke en medische gemeenschap; zo presenteerde hij drie keer op het Cheltenham Science Festival en verschillende keren voor Café Scientifiques. In 2010 nam The Times Eureka science magazine hem op, in de 100 belangrijkste figuren van de Britse wetenschap, en was hij de enige psychiater.